Share
Megoldások nedves területre - Cleartex - Biztonsági burkolatok
Az oldalon történö látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.

Megoldások nedves területre

Megoldások lánedves területre

Nedves, nyirkos ipari területek:  élelmiszeripar, italipar, feldolgozó ipar, hűtőházak, energetika, erőművek

 

Milyen a nedves területre optimális burkolat? 

Az egyik legösszetettebb feladatot ellátó burkolat fajta a nedves, nyirkos üzemi környezetre kifejlesztett burkolat. Egyrészről lényegesen fárasztóbb nyirkos, csúszós felületen dolgozni, mint szárazon, másrészről sokkal veszélyesebb is. Így fontos szempont az ergonómia és a minden körülmények között csúszásmentes felület biztosítása. Ahol nem csak pára van jelen vagy időnként jelentkező kis mennyiségű folyadék, ott elengedhetetlen a folyadékok elvezetése. Erre nagy lyukak, nyílások jelentik a legjobb megoldást a burkolat felületén, majd a lecsorgó folyadékot a burkolat alján lévő járatok vezetik tovább, hogy ne gyűljön össze nagy mennyiségben. A folyadék lehet vízbázisú, de lehet emulziós is, ami további problémákat vet fel. A sűrűbb takarítás mellett is szempont lehet az antibakteriális összetétel alkalmazása vagy behatástól és a folyadék maró hatásától függően zsiradék- vagy vegyszerállóság. 

 

A burkolatok szerepe a nedves, csúszós területeken

Az ideális nedves burkolat nem csúszik: sem a felülete, sem maga a burkolat. Tehát a nedvességet elvezető felület nyitott, lyukacsos kiképzése minden esetben biztos járófelületet kell, hogy biztosítson, míg az alja nem mozdulhat el. Amennyiben az üzemi munkafolyamatok erősen szennyezik a biztonsági burkolatot, akkor érdemes extrém felületérdesítővel ellátott szőnyeg vagy padozati megoldást használni. Hogy melyiket, az függ a munkaterület nagyságától, az álló helyek számától és a közlekedési és pakolási lehetőségektől. Közepes vagy kisebb területeken érdemesebb teljes, de egyszerűen botható vagy feltekercselhető biztonsági padozatot létrehozni, míg nagyobb területen munkaszőnyegek, futószőnyeg alkalmazásával lehet a biztosítani a folyadékmentes, munkavédelmi szempontból biztonságos területeket. Állványzaton, nagyobb tartályok illetve gépek körül pedig moduláris megoldások jelenthetik a biztonságot.

 

Milyen az ideális folyadékelvezető nyílás formája?

Nagyon egyszerű a válasz, a megvalósítás viszont annál bonyolultabb: az adott környezetben, az adott szennyeződés mellett a legjobb hatékonysággal tudja átengedni magán a folyadékot és az esetleges szilárd termelési törmeléket, és mindemellett maximális tapadást biztosítson, de a forgó mozgásokat se gátolja. Ebből adódóan a kerek lyuk a sok mozgással, forgással járó feladatoknak kedvez. Ahol nincs sok forgás és egyirányú a haladás, mint például egy vékony, állványzati folyosón, de jelentős a páralecsapódás, ott sokkal célravezetőbbek a hosszúkás nyílások.

 

Minden a lyukon múlik?

Nem feltétlenül. A kerek nyílások tudják a leghatékonyabban magukba rejteni a nagyobb átmérőjű hulladékot és a folyadék is akadálytalanul áramlik át rajtuk. Ha viszont vékony a szőnyeg, akkor hamar felgyülemlik benne a termelési hulladék, eltömődhet, ami a folyadék útját állhatja. Ezért nagyon fontos a biztonsági burkolat vastagsága és szerkezete. Ahol kisebb a tömör szennyeződés, oda elég egy vékonyabb profilú szőnyeg, ahol a folyadéknak folyási iránya is van - a szőnyeg alatt, oda az áramlással párhuzamos, hosszanti nyílások hatékonyabbak. Ha viszont túl sok a folyadék, akkor érdemes olyan felületet választani, ami extrém érdesítéssel rendelkezik. Ahol nincs egyáltalán szennyeződés, csak folyadék vagy pára és a forgalom is relatíve kicsi, a teljes rácsszerkezetű szőnyegek vagy futók javasolhatók. A szerkezeti felépítés is fontos szempont, mert a nyitottabb belső szerkezetű szőnyegek kevésbé, a telítettebb belsejűek jobban bírják a nagyobb emberi illetve a polcos kocsi forgalmat.

 

MEGOLDÁSOK NEDVES ÜZEMI TERÜLETRE

Üzemi felhasználásban több módon lehet az aljzatot vagy a már kész padozatot csúszásmentessé tenni. Amennyiben csak a csúszásmentesítés a fő szempont, érdemes a teljes betonaljzatot eleve csúszásmentes bevonattal kezelni vagy létrehozni. A ClearSafe aktív felületérdesítő balesetvédelmi rendszerek bel- és kültéren egyaránt alkalmasak a járó és közlekedő felületek utólagos borítására. Mivel több színben elérhető és kombinálható, így útvonal- és balesetveszély jelölésre is alkalmas. Amennyiben a folyadék illetve pára aránya meghaladja a padozati felületkezeléssel megoldható csúszásmentesítést - ez már inkább a konkrét munkaterületeket illetve a köztes folyosókat, állványzati közlekedőket, lépcsőket jelenti, - és az ergonómia is hangsúlyos, akkor a környezethez optimális biztonsági szőnyeg, padozat vagy futószőnyeg megoldással lehet a munkaterületet baleset- és munkavédelmi szempontok alapján fejleszteni.

 

Kiemelt termékek


Felhasználási területek nedves, nyirkos környezeti burkolatokra

 • élelmiszer ipari gyárak, feldolgozó üzemek
 • italipari gyárak, palackozó üzemek
 • vegyészeti, gyógyszeripari üzemek
 • hűtőházak, élelmiszer csomagoló üzemek
 • vendéglátás, üzemi konyhák
 • szállodai ipar, uszodák és gyógyfürdők
 • öltözők, tisztálkodó helységek
 • lépcsők, rámpák, gépkocsibeállók

 

Milyen az ideális nedves környezeti burkolati megoldás?

Csúszásmentes

Csúszásmentes

Bármilyen vízbázisú, nem maró folyadék vagy erős páralecsapódás esetén is szilárd, nem síkos járófelületet biztosít.

Bárhol

Bárhol

A nedvesség helyétől függetlenül biztosítja a csúszásmentességet, legyen az beltéri állványzati folyosó vagy kültéri rámpa.

Tartós

Tartós

Ellenáll a folyadékok, a munkafolyamatok és a közlekedés okozta behatásoknak, nem kell gyakran cserélni.

Mitől lesz egy burkolat alkalmas a nedvesség okozta síkosság elhárítására?

A padozati illetve szőnyeg megoldások esetén az érdesítés és a mintázat megakadályozza a csúszást, a különböző nyílások és alsó járatok megelőzik a folyadékok felgyülemlését. A hatékonyság és az élettartam viszont magában az anyagokban, vagy felületekben keresendő. A speciálisan kialakított lyuk-minta is csak akkor működik, ha megfelelően kiválasztott alapanyagból vagy komponensekből áll össze. A nem újrahasznosított, természetes gumi önmagában is jó csúszásmentesít, de az élettartam és a vegyszer-ellenállóság miatt jobb választás a nitril és PVC keverékből készült burkolat nagyobb terhelésű helyszínekre.


Gyártóink

 1. NoTrax by Superior, USA1948 óta · Ipari burkolatok, szőnyegek
 2. Wearwell, USA1950 óta · Üzemi burkolatok
 3. Mountville, USA1960 óta · Logós lábtörlők, ipari szőnyegek
 4. ErgoKomfort, Németoszág1991 · Üzemi burkolatok, jelölök

NoTraxWearwellMountville MillsErgoKomfort

Termékeinket megtekintheti típusok szerint is!

KATALÓGUS

SZŐNYEG

PADOZAT ÉS FUTÓSZŐNYEG

CSÚSZÁSMENTESÍTÉS

TARTOZÉKOK


 

Mi a különbség szőnyeg és szőnyeg között?

Természetesen minden. Minden darab egyedi tulajdonságokkal bír, egyedi területeket tud kiszolgálni. Másik fontos különbség, hogy vannak amik nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, és vannak, amik igen. A különbség nem csak a minőségükben és az árukban van, hanem a hatásukban is. Az ázsiai termékek nagy része újrahasznosított alapanyagú, ezáltal erősen szennyezett anyagokból készülnek. Továbbá, és ez jelenti a komolyabb veszélyt: Európában és az Egyesült Államokban régóta szigorúan tiltott mérgező anyagok használatával állítják őket elő. Ezek a szőnyegek használat közben folyamatosan mérgezik a dolgozókat, ami hosszabb távon egészségkárosodást okozhat.
 

R.E.A.C.H. | A környezetünk védelméről

REACH - európai közösségi rendelet a vegyi anyagokról, és biztonságos használatukról (EC 1907/2006). Rendelkezik a kémiai - vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezésükről. A törvény 2007. június 1-én lépett hatályba. A gyártók felelőssége, hogy magas szintű emberi és környezetvédelmi szempontokból megfelelő vegyi anyagokat alkalmazzanak a gyártás során. 

 

FONTOS

A Cleartex Kft. és gyártói nem használnak olyan anyagot, ami a REACH listája szerinti SVHC-t (különösen veszélyes összetételű anyagot) tartalmaz, beleértve a di-oktil-ftalát (DOP) lágyítót is.


TOVÁBBI ÜZEMI TERÜLETEK

SZÁRAZ

ESD VÉDETT

LÁNGMENTES

OLAJOS

TISZTA

Loading...
Loading...