Share
ESD védett terület - Cleartex - Biztonsági burkolatok
Az oldalon történö látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.

Megoldások ESD védett területre

Megoldások száraz területre

ESD védett ipari területek: elektronikai- és műszakik gyártás, műszeripar, gépipar, megmunkálás

 

Mi az az ESD védelem? 

Az elektrosztatikus töltést, mint jelenséget már az i.e. VI. században megfigyelték és leírták. Thalész volt az, aki állati szőrrel dörzsölt borostyánkövet, mire az kisebb tárgyakat magához vonzott. Innen ered az elektromosság elnevezés. A borostyánkő neve görögül élektron. Az elektrosztatikus feltöltődés és kisülés is sokak számára ismert fogalmak. Kivel nem fordult még elő, hogy az ajtókilincs megérintésekor összerándult? Vagy ki ne ismerné azt a hangot és érzést, amit a sötétben levetett pulóver szikrája okoz? Ezek az apró villámok ugyanazon fizikai forrásból erednek, mint a nyári égboltból lecsapó hatalmas energiájú társaik. A szakemberek ezt a jelenséget elektrosztatikus kisülésnek hívják. Az ESD (elektrosztatikus kisülés) jelenség komoly károkat képes okozni úgy, hogy azt nem is érzékeljük.

Néhány tényszerű adat:

 • 35000 V elektrosztatikus töltés keletkezhet egyszerű sétálás során
 • 5000 V alatt nem látjuk, 4000 V alatt nem halljuk, 3000V alatt meg sem érezzük a kisülést
 • A kisüléshez nem szükséges a kontaktus, elegendő a megfelelő közelség is 
 • A száraz levegő jól szigetel, de 327 V fölött már benne is létrejöhet az átsütés
 • Egy korszerű elektrotechnikai alkatrész csak néhány volton üzemel, ahol a megengedett túlfeszültség ~0,5 V

 

Hogyan befolyásolja az elektrosztatikus kisülés az felvezetőket?

Az elektronikai alkatrészek néhány V üzemi feszültségen működnek. Az elektrosztatikus feltöltődés viszont akár több ezer V-ot is elérhet. Ekkora feszültség kisülésekor a vezetőképes alkatrészeken rövid ideig nagy áram folyik, ami az áramköröket átégetheti, továbbá átütheti a MOS félvezetők belső oxidrétegeit is. A keletkezett károsodás maradandó, ami az alkatrész működését bizonytalanná teszi vagy annak tönkremeneteléhez vezethet. A probléma, hogy az esetek többségében az alkatelemek túlélik a behatást és a végellenőrzés alkalmával akár működőkepésnek is mutatkoznak, azonban a hosszas használat során "rejtélyes" üzemzavarok jelentkeznek. 

 

Tények és érvek a fokozott ESD védelemre

 • Az ESD jelenség az élet bármely területén létrejöhet, így az összes iparág érintet, az összes munkaterületet fenyegeti
 • Nem csak az elektronikai szektorban van jelen, mégis a műszaki cikkek nagy tömegű gyártásánál jelenti a legnagyobb - anyagi - veszélyt
 • A hibásan működő vagy működésképtelen elektronikai eszközök előállításánál a legtöbb esetben az ESD tehető felelősé
 • Mindennapos informatikai eszközeink (laptop, táblagép, okos telefon, médialejátszó) rejtélyes hibái is visszavezethetők az ESD jelenségre
 • Komolyabb esetben gáz- és porrobbanást is eredményezhet elektrosztatikus kisülés
 • ESD okozta károk nagy része egyszerűen, az okozott károk értékének töredékéből megelőzhető lett volna

 

ESD MEGOLDÁSOK

Az elektrosztatikus feltöltődés és kisülés elleni védelemre sok megoldás létezik, az egyik szegmense a terek burkolatainak védelme. Antisztatikus és vezetőkepés padozatok, PVC burkolatok, illetve szőnyegek, és földelési kiegészítők biztosíthatják a munkaterület, a munkaeszközök, a ruházat és a munkát végző emberek elektrosztatikus feltöltődését és a kisülések elleni védelmét.  

 

Kiemelt termékek


Felhasználási területek ESD védelemmel ellátott burkolatokra

 • elektromos-, villamosipari-, műszerészeti gyártók üzemei,
 • robbanásveszélyes üzemek, kiszolgáló helyiségek,
 • vegyészeti üzemek, fényező műhelyek,
 • erős áramú üzemek, kiszolgáló helyiségek
 • informatikai kiszolgáló helyiségek, adatcentrumok, archívtárak,
 • magas biztonsági fokozatú irodák

 

 Milyen az ESD védett munkaszőnyeg?

Védelmet ad

Megvédi a munkaeszközöket, munkadarabokat a nem várt elektrosztatikus kisülésektől.

Biztonságos

Csúszás- és botlásmentes platformot biztosít a munkaterületek körül, mint az általános szőnyegek.

Gazdaságos

Gazdaságos

Nagymértékben csökkenti a termelési selejtek vagy hibás termékek számát.

Hogyan végzik a feladatukat?

A ESD védett szőnyegek rendelkeznek földelési tartozékokkal, amik biztosítják a munkatér elektrosztatikusság elleni védelmét. Csökkentik és elvezetik a munkavégző mozgásából adódó feltöltődést.


Gyártóink

 1. NoTrax by Superior, USA1948 óta · Ipari burkolatok, szőnyegek
 2. Wearwell, USA1950 óta · Üzemi burkolatok
 3. Mountville, USA1960 óta · Logós lábtörlők, ipari szőnyegek
 4. ErgoKomfort, Németoszág1991 · Üzemi burkolatok, jelölök

NoTraxWearwellMountville MillsErgoKomfort

 

Termékeinket megtekintheti típus szerint is!

KATALÓGUS

SZŐNYEG

PADOZAT ÉS FUTÓSZŐNYEG

CSÚSZÁSMENTESÍTÉS

TARTOZÉKOK


 

Mi a különbség szőnyeg és szőnyeg között?

Természetesen minden. Minden darab egyedi tulajdonságokkal bír, egyedi területeket tud kiszolgálni. Másik fontos különbség, hogy vannak amik nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, és vannak, amik igen. A különbség nem csak a minőségükben és az árukban van, hanem a hatásukban is. Az ázsiai termékek nagy része újrahasznosított alapanyagú, ezáltal erősen szennyezett anyagokból készülnek. Továbbá, és ez jelenti a komolyabb veszélyt: Európában és az Egyesült Államokban régóta szigorúan tiltott mérgező anyagok használatával állítják őket elő. Ezek a szőnyegek használat közben folyamatosan mérgezik a dolgozókat, ami hosszabb távon egészségkárosodást okozhat.
 

R.E.A.C.H. | A környezetünk védelméről

REACH - európai közösségi rendelet a vegyi anyagokról, és biztonságos használatukról (EC 1907/2006). Rendelkezik a kémiai - vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezésükről. A törvény 2007. június 1-én lépett hatályba. A gyártók felelőssége, hogy magas szintű emberi és környezetvédelmi szempontokból megfelelő vegyi anyagokat alkalmazzanak a gyártás során. 

 

FONTOS

A Cleartex Kft. és gyártói nem használnak olyan anyagot, ami a REACH listája szerinti SVHC-t (különösen veszélyes összetételű anyagot) tartalmaz, beleértve a di-oktil-ftalát (DOP) lágyítót is.


TOVÁBBI ÜZEMI TERÜLETEK

SZÁRAZ

LÁNGMENTES

NEDVES

OLAJOS

TISZTA

Loading...
Loading...