Share
Lángmentes terület - Cleartex - Biztonsági burkolatok
Az oldalon történö látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.

Megoldások lángmentes területre

Megoldások lángmentes területre

Lángmentes ipari területek: gépipar, fémipar, megmunkálás, hegesztés

 

Milyen a lángmentes burkolat? 

A munkavédelmen túl több szerepe is lehet az üzemi padozat burkolatának, vagy például a raktár helyiségek munkapultjait körülvevő szőnyegnek. Alapvető, hogy a csúszásmentesítést megoldja, ne legyen botlás-veszélyes és típustól függően álláskönnyítő funkcióval is rendelkezzen. Viszont nem lehet másodlagos az sem, hogy tűzveszélyes környezetben segítse a katasztrófák megelőzését. Az élet- és vagyonvédelem egyik alapeleme, hogy baleset esetén a tűz terjedését gátoljuk, lassítsuk. A lángmentes, más néven tűzálló szőnyegek és padozatok olyan anyagból készülnek, amik egyrészt jól tűrik a hőt, ellenállnak az üzemi tevékenységből adódó szikráknak, a lehulló forró hulladékdarabok nem olvasztják meg, másrészt már terjedő tüz esetén nem gyulladnak meg, nem kezdenek füstölni és nem párologtatnak méreganyagokat a levegőbe.

 

A burkolatok szerepe a tűzvédelemben

Az épületek tűzbiztonságánál a tűz terjedése szempontjából két fő szakaszt különböztetünk meg. Az első szakasz a kezdeti tűz, melyben az épület belső a fontos. A második szakasz a teljesen kifejlett tűz, amelyben az épület és a leválasztó struktúrák alapvető szerepet játszanak abban, hogy a tüzet a kialakulásának a helyére szorítsák vissza. Ideális esetben a padlóburkolatok csak korlátozottan járulnak hozzá a tűz tovább terjedéséhez, vagy eleve gátolják a padozat égését.

Tüz terjedésének szakaszai

Az EU Tűzvédelmi Szervezete az építési előírásokon belül kifejlesztett a padlóburkolatokra egy speciális mérési és szabályozási rendszert. A különböző anyagok tűzre való reakciójának mérésére a sugárzó panel tesztet használjuk.

 

Szabványok és módszerek

Az építési termékek és épületelemek új európai tűzvédelmi szabályozási szabványa az EN13501-1:2002. Ez a besorolás az EN ISO 9239-1:2002 teszt adatait használja, mely meghatározza egy padlóburkolat sugárzó hőforrás behatása szerinti égési viselkedését. A diagram egy padlóburkolat égetését mutatja sugárzó panellel 10 percen keresztül. 30 perccel a vizsgálat kezdete után a tűz kialszik. Az ezen időszak alatt keletkezett  égett terület nagysága határozza meg a tűzvédelmi besorolást.

Tüzvédelmi besorolás

 

LÁNGMENTES MEGOLDÁSOK

A Cleartex Fire Resistant vagy Fire Retardant (FR) termékek speciálisan kifejlesztett anyagokból készülnek, amelyek megfelelnek a tűzbiztos padlóburkolatok speciális biztonsági követelményeinek. A gyulladás-késleltetett burkolatok, szőnyegek megakadályozzák a tűz terjedését, ellenállnak a forróságnak. Független laboratóriumi tesztek igazolják a termékek tűzbiztonsági fokozatát.  

 

Kiemelt termékek


Felhasználási területek lángmentes burkolatokra

 • tűzveszélyes üzemi területek, gyártósorok, műhelyek
 • erőművek, energetikai iparegységek
 • vegyészeti üzemek, fényező műhelyek
 • informatikai kiszolgáló helyiségek, adatcentrumok, archív tárak
 • magas biztonsági fokozatú irodák
 • kórházak, rendelők, iskolák, óvodák, bölcsődék
 • irodaházak, közintézmények
 • tömegközlekedési várók és járművek

 

 Milyen az ideális lángmentes munkaszőnyeg vagy padozat?

Tüzálló

Tűzálló

Kiterjedt tüz esetén sem kezd lángolni és késlelteti a tűz terjedését.

Extrém körülmény

Terhelhető

Bírja az extrém terhelést: hegesztés, magas hőfok, forró termelési hulladék.

Komfortos

Komfortos

Nagy fizikai terhelés mellett elengedhetetlen a maximális komfort és biztonságérzet.

Mitől lesz egy burkolat alkalmas a tűz terjedésének meggátolására?

Alapvetően a burkolat alapanyaga határozza meg a tűzállóságot. Bizonyos modellek elérhet?k különféle változatokban, így FR, azaz tűzálló (Fire Retardant) funkcióval is. Ebben az esetben a szőnyeg alapja és laminált modellnél a felülete is olyan összetételű, hogy meggátolja a láng- és füstképződést.


Gyártóink

 1. NoTrax by Superior, USA1948 óta · Ipari burkolatok, szőnyegek
 2. Wearwell, USA1950 óta · Üzemi burkolatok
 3. Mountville, USA1960 óta · Logós lábtörlők, ipari szőnyegek
 4. ErgoKomfort, Németoszág1991 · Üzemi burkolatok, jelölök

NoTraxWearwellMountville MillsErgoKomfort

Termékeinket megtekintheti katalógusunkban!

KATALÓGUS

SZŐNYEG

PADOZAT ÉS FUTÓSZŐNYEG

CSÚSZÁSMENTESÍTÉS

TARTOZÉKOK


 

Mi a különbség szőnyeg és szőnyeg között?

Természetesen minden. Minden darab egyedi tulajdonságokkal bír, egyedi területeket tud kiszolgálni. Másik fontos különbség, hogy vannak amik nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, és vannak, amik igen. A különbség nem csak a minőségükben és az árukban van, hanem a hatásukban is. Az ázsiai termékek nagy része újrahasznosított alapanyagú, ezáltal erősen szennyezett anyagokból készülnek. Továbbá, és ez jelenti a komolyabb veszélyt: Európában és az Egyesült Államokban régóta szigorúan tiltott mérgező anyagok használatával állítják őket elő. Ezek a szőnyegek használat közben folyamatosan mérgezik a dolgozókat, ami hosszabb távon egészségkárosodást okozhat.
 

R.E.A.C.H. | A környezetünk védelméről

REACH - európai közösségi rendelet a vegyi anyagokról, és biztonságos használatukról (EC 1907/2006). Rendelkezik a kémiai - vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezésükről. A törvény 2007. június 1-én lépett hatályba. A gyártók felelőssége, hogy magas szintű emberi és környezetvédelmi szempontokból megfelelő vegyi anyagokat alkalmazzanak a gyártás során. 

 

FONTOS

A Cleartex Kft. és gyártói nem használnak olyan anyagot, ami a REACH listája szerinti SVHC-t (különösen veszélyes összetételű anyagot) tartalmaz, beleértve a di-oktil-ftalát (DOP) lágyítót is.


TOVÁBBI ÜZEMI TERÜLETEK

SZÁRAZ

ESD VÉDETT

NEDVES

OLAJOS

TISZTA

Loading...
Loading...