Share
Tiszta terület - Cleartex - Biztonsági burkolatok
Az oldalon történö látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.

Megoldások aszeptikus és tiszta környezetbe

Megoldások lánedves területre

Tiszta területek:  élelmiszeripar, gyógyszeripar, egészségügy, szállodaipar, wellness, közintézmények

Tisztatér:  magas fokú sterilitást igénylő gyógyászati, gyógyszerészeti, vegyipari, élelmiszer ipari laborok

 

Mi a tiszta terület és mi a tisztatér? 

Az ipari szőnyegek felhasználása nagyon változatos, így azokat, a nem feltétlenül ipari tevékenységhez köthető területeket, ahol nincsenek termelésből származó hulladékok, termeléshez használt vegyi anyagok vagy folyadék kipárolgás, lecsapódás, azt tiszta területnek hívjuk. Ezek lehetnek csomagoló, tároló helyiségek, recepciók, postázók, adatfeldolgozó, vagy fejlesztői területek. Amennyiben ott hosszas állómunkát végeznek, oda ergonómiát kiszolgáló munkaszőnyegeket, futószőnyegeket lehet hadrendbe állítani, ami a fáradtságcsökkentés mellett a precízebb munkavégzést is szolgálják.

A kategória másik ága már olyan terület, ahol a tisztaság fogalma szabványi előírásoknak tesz eleget. Bizonyos ipari területeken a termékek fejlesztésénél vagy gyártásánál a helyiség levegőjében és nyilvánvalóan a tárgyak felületén lerakodó por- illetve részecske szennyeződések ronthatják a minőséget. Itt nagy szerepe van a higiéniának: meg kell gátolni a szennyeződések bejutását, terjedését illetve a munkához alkalmazott eszközöknek, felszerelésnek is antibakteriálisnak kell lennie. Ezeket a területeket tisztatérnek nevezzük. A legnagyobb sterilitást igénylő helyeken az eszközöknek továbbá antisztatikus vagy ESD védettnek és gyulladás késleltetettnek is kell egyben lennie.

A kategória harmadik ága ennél lényegesen emberközpontúbb: az öltözök, tisztálkodó helyiségek, illetve uszodák, fitnesz termek, sportolást  kiszolgáló termek kiegészítő szőnyegeit, padozatát jelentik.

 

A burkolatok szerepe a tiszta, üzemi területeken

A 8-10 órán át tartó állómunkavégzés még tiszta környezetben is fárasztó, főleg ha az komolyabb szellemi munkát is igényel. Ebben az esetben az álláskönnyítés, a keringési rendszer jó szinten tartása a szellemi tevékenységekre is pozitívan hat. A tiszta területre fejlesztett munkaszőnyegeknél a fókusz az ergonómián van, míg a folyadékelvezetés, hulladékgyűjtés lényegesen kisebb szerepet kap.

 

A tisztatér megvalósításban a burkolat is komoly szerepet játszik

Az tisztatér legnagyobb ellensége a por illetve a különböző felületeken bevitt és a levegőben jelenlevő baktériumok, algák, gombák. A tisztaterek ezért túlnyomás alatt állnak, hogy a levegő kifelé áramoljon. Az érintkezéssel terjedő szennyeződéseket értelemszerűen azokon a felületeken keresztül lehet bejuttatni, ami a leginkább igénybe van véve. A talpfelület pontosan ilyen, ezért a burkolatoknak is nagy szerepe van.  A védekezés a burkolatok esetében két oldalú: először is meg kell gátolni a szennyeződések bejutását szennyfogó szőnyegekkel, illetve a belterületen biztosítani kell azok elhalását. Amennyiben a munkafolyamatoknál felhasznált vegyszerek permete a padlóra kerülhet, azoknak ellenálló szőnyeg alkalmazása védheti a padló és asztali felületeket. Nem utolsó sorban pedig a dolgozókat is védi - ergonómiai szempontok alapján - a hosszadalmas álló tevékenységek esetén.

MEGOLDÁSOK ASZEPTIKUS ÉS TISZTA KÖRNYEZETBE

Az egyéni munkaszőnyegek kis területeken biztosíthatják az álló munkavégzés okozta fáradtság csökkentését, bizonyos esetekben csúszásmentesítést. Továbbá védhetik a padlót a lehulló eszközöktől és kis mértékben a vegyszereknek is ellenállnak. A tisztatéri szőnyegek továbbá antibakteriális és antisztatikus tulajdonságokkal is rendelkeznek. Nagyobb területeket, mint például öltözök, uszodák közösségi tereit biztosítani lehet elcsúszások illetve a balesetekből adódó sérülések ellen, illetve könnyen takarítható, antibakteriális felületet biztosítanak.

 

Kiemelt termékek tisztatéri és tiszta környezetben történő alkalamazáshoz

Felhasználási területek tiszta környezeti burkolatokra

 • recepciók, kiszolgáló pultok, helyiségek
 • postázók, adminisztratív helyiségek
 • archív tárak, raktárak
 • vegyészeti, gyógyszeripari üzemek
 • orvosi és kórházi laborok
 • élelmiszeripar, vendéglátás
 • közintézmények, iskolák, óvodák
 • szállodai ipar, uszodák és gyógyfürdők
 • öltözök, tisztálkodó helységek

 

Milyen az ideális tiszta környezeti burkolati megoldás?

Ergonomikus

Ergonomikus

Az álló fizikai és a szellemi munkát könnyíti meg, a dolgozó lábának enyhe mozgatásával.

Tiszta

Könnyen tisztán tartható, tisztatérben / uszodában / öltözőben pedig antibakteriális.

Megvéd

Megvéd

Védi a környeztet, a padlót, az eszközöket és nem utolsó sorban a dolgozót.

Mitől lesz egy szőnyeg alkalmas a tiszta körülmények megtartására?

A szennyfogó szőnyegek, a tisztatéri ragacsos szőnyegek a belépés elött szedik le a talpakról a szennyeződéseket. Értelemszerűen a szennyfogók a nagyobb szennyeződést, míg a ragacsos szőnyeg a kisebbeket. A tisztatéri szorbensek (felitató, azaz ragacsos fólia a szőnyeg felszínén) felülete antibakteriális, azaz bakteriosztatikus, fungisztatikus és algisztatikus hatású, hatásfokuk eléri a 99,9%-ot. Feladatuk, hogy a mechanikai (por) és biológiai (kórokozók) szennyeződéseket lekötik, majd használat után egyszerűen eltávolíthatók és megsemmisíthetők. A mikrobák és egyéb szennyeződések bevitelét megakadályozó előtéri szőnyeg-megoldással biztosítható az aszeptikus terek védelme a kívülről érkezőktől, míg bent antibakteriális és antisztatikus szőnyegek folytatják a feladatsort. A legideálisabb, a gumihátlapú, antibakteriális védelemmel ellátott textilszálas szőnyeg, ugyanis a poliamid szálakra egy molekula vastagságban felvitt hatóanyag nem eltávolítható, azaz a szőnyeg élettartama alatt folyamatosan pusztítja a baktériumokat, gombákat és algákat.

 

 


Gyártóink

 1. NoTrax by Superior, USA1948 óta · Ipari burkolatok, szőnyegek
 2. Wearwell, USA1950 óta · Üzemi burkolatok
 3. Mountville, USA1960 óta · Logós lábtörlők, ipari szőnyegek
 4. ErgoKomfort, Németoszág1991 · Üzemi burkolatok, jelölök

NoTraxWearwellMountville MillsErgoKomfort

Termékeinket megtekintheti katalógusunkban!

KATALÓGUS

SZŐNYEG

PADOZAT ÉS FUTÓSZŐNYEG

CSÚSZÁSMENTESÍTÉS

TARTOZÉKOK


Mi a különbség szőnyeg és szőnyeg között?

Természetesen minden. Minden darab egyedi tulajdonságokkal bír, egyedi területeket tud kiszolgálni. Másik fontos különbség, hogy vannak amik nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, és vannak, amik igen. A különbség nem csak a minőségükben és az árukban van, hanem a hatásukban is. Az ázsiai termékek nagy része újrahasznosított alapanyagú, ezáltal erősen szennyezett anyagokból készülnek. Továbbá, és ez jelenti a komolyabb veszélyt: Európában és az Egyesült Államokban régóta szigorúan tiltott mérgező anyagok használatával állítják őket elő. Ezek a szőnyegek használat közben folyamatosan mérgezik a dolgozókat, ami hosszabb távon egészségkárosodást okozhat.
 

R.E.A.C.H. | A környezetünk védelméről

REACH - európai közösségi rendelet a vegyi anyagokról, és biztonságos használatukról (EC 1907/2006). Rendelkezik a kémiai - vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezésükről. A törvény 2007. június 1-én lépett hatályba. A gyártók felelőssége, hogy magas szintű emberi és környezetvédelmi szempontokból megfelelő vegyi anyagokat alkalmazzanak a gyártás során. 

 

FONTOS

A Cleartex Kft. és gyártói nem használnak olyan anyagot, ami a REACH listája szerinti SVHC-t (különösen veszélyes összetételű anyagot) tartalmaz, beleértve a di-oktil-ftalát (DOP) lágyítót is.


TOVÁBBI ÜZEMI TERÜLETEK

SZÁRAZ

ESD VÉDETT

LÁNGMENTES

NEDVES

OLAJOS

 

Loading...
Loading...